torsdag 1 november 2012

Mjölkfria äppel- och kanelbullar/ Maidottomat omena- ja kanelipullat

 
Här kommer ett recept på mjölkfria äppel- och kanelbullar. De är riktigt goda och smakar höst :)! Det går bra att byta ut havredryck mot mjölk och margarin mot smör om du vill göra bullar till icke-mjölkintoleranta. Tässä tulee resepti maidottomille omena- ja kanelipullille. Nämä ovat todella hyviä ja oikein maistuvat syksyltä :)! Voit vaihtaa kaurajuoman maidoksi ja margariinin voiksi, jos haluat tehdä pullat ei-maitoallergikoille.
 
Du behöver/ Tarvitset
  • 25 gram jäst för söta degar /25 gr hiivaa makeille taikinoille
  • 3 dl havredryck / 3dl kaurajuomaa
  • 1 dl socker / 1 dl sokeria
  • 75 gram mjölkfritt margarin / 75 gr maidotonta margariinia
  • 1/2 tsk salt / 1/2 tl suolaa
  • 1 tsk stött kardemumma / 1 tl kardemummaa
  • ca 9 dl vetemjöl special / n. 9 dl erikoisvehnäjauhoja

Äppelfyllning/ Omenatäyte
  • 3 äpplen/ 3 omenaa
  • margarin till stekning/ margariinia paistoon
  • 0,5 msk kardemumma/ 0,5 rkl kardemummaa
  • 0,5 dl strösocker/ 0,5 dl sokeria
Kanelfyllning/ Kanelitäyte
  • 2 msk kanel/ 2 rkl kanelia
  • 0, 5 dl strösocker/ 0,5 dl sokeria
  • 150 g margarin/ 150 gr margariinia

  •  pärlsocker och mandelspån, samt ägg till att pensla på bullarna/ raesokeria ja mantelilastuja, sekä kananmuna pullien voiteluun
Lös ut jästen i havredryck som är rumstemperat. Rör ner salt, socker och kardemumma. Rör i även vetemjölet och margarinet, och arbeta ihop degen. Murenna hiiva kaurajuomaan, joka on huoneenlämpöinen. Sekoita mukaan suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita mukaan myös vehnäjauhot sekä margariini, ja työskentele taikina notkeaksi.

Kärna ur och skär äpplen i tärningar. Stek de i margarin, kardemumma och socker så att de blir lite mjuka. Ota kota omenista pois ja paloittele ne kuutioiksi. Paista ne margariinissa, kardemummassa ja sokerissa, jotta ne tulevat pehmeiksi.

Kavla degen på mjölat bakbord till en rektangulär, ca 25 x 25 cm. Bred på margarin, socker och kanel samt äppelfyllningen. Rulla samman degen med fyllningen i. Skär små bitar (ca 2cm) av degen och lägg på bullformar. Kauli taikina jauhotulla leivinpöydällä neliöksi, n. 25 x 25 cm. Levitä margariini, sokeri, kaneli sekä omenatäyte. Rullaa taikina täytteen kerä. Leikkaa pieniksi siivuiksi (n. 2 cm) ja laita pullamuotteihin.

Pensla ett vispat ägg på bullarna och dekorera med pärlsocker och mandelspån. Voitele vispatulla munalla, koristele raesokerilla ja mantelilastuilla.

Grädda i 225 grader i ca 10-12 minuter. och Njut! Paista 225 asteessa n. 10-12 minuuttia. ja Nauti!



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar