tisdag 6 november 2012

Tårtdekorationer/Kakkukoristeita

Känner du igen den här? :)
Tunnistatko tämän kaverin? :)

Jag vill så gärna lära mig att göra fina tårtdekorationer, men ack vad frustrerande det är när det inte blir som man vill.. Men jag måste säga att det är väldigt kul att pyssla! Idag testade jag göra en figur som ska på en tårta snart. Undrar om det syns vad jag försökt skapa för något?! :)

Haluan oppia tekemään kivoja kakkukoristeita, mutta se on turhauttavaa kun ei aina saa asioita niin kuin haluaisi. Mutta täytyy sanoa, että se on tosi kivaa kyllä touhuta näiden pikkuolentojen kanssa! Tänään kokeilin hahmoa, joka tulee yhden kakun päälle kohta. Näkyyköhän se, mitä olen yrittänyt saada aikaiseksi?! :)

Jag har använt figurmarsipan som jag köpt på Strössel&Annat samt pennor med ätbar färg från samma butik www.strosselannat.se Kroppsdelarna har jag limmat  med kristyr. Några pärlor och strössel finns också i figurerna samt en liten bit spaghetti som håller ihop huvudet med kroppen. Blomman på huvudet har jag format med hjälp av en bit spaghetti - det har jag använt då jag än så länge saknar riktiga verktyg.

Olen käyttänyt muovailumarsipaania, jonka olen ostanut ruotsalaisesta nettikaupasta. Sieltä olen ostanut myös kynät, jotka sisältävät syötävää väriä. Hahmojen pää pysyy kiinni kropassa pienen spaghettin palan avulla. Muovailin kukan päässä myös spaghettin avulla, toimii hyvin koska vielä en oikeita pistostyökaluja omista. /em>

Här nedan ser du mina första figurer som jag gjorde för 2 månader sedan.
Tässä alapuolella näet ensimmäiset hahmoni, jotka tein 2 kk sitten.



 

måndag 5 november 2012

Mjölkfria hallonmacarons


Mjölkfria Hallonmacarons

I helgen ville jag så gärna smaka på en sådan här på ett café, men som vanligt så fanns inte den möjligheten för att alla de innehöll någon form av mjölkprodukter. Så jag bestämde mig för att göra egna som jag kunde äta. Receptet kommer från Leila, men jag har ändrat om den till mjölkfri. Nu blev det endast rosa hallonmacarons eftersom jag hade ingredienser till detta hemma.

Grundrecept mandelkakor
4st äggvitor
0.5dl strösocker
150g skållad och malen sötmandel¨
4dl florsocker

"Smör"kräm
100g margarin
1.5dl florsocker¨
1tsk vaniljsocker
1st äggula
Några droppar röd hushållsfärg
2msk hallonsylt

 


Mandelkakor
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna i en bunke. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
Dra bort bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.
 
"Smör"kräm
Vispa margarin, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa ner äggulan.
Färga med karamellfärg och smaksätt med hallonsylt. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.
                            .



torsdag 1 november 2012

Mjölkfria äppel- och kanelbullar/ Maidottomat omena- ja kanelipullat

 
Här kommer ett recept på mjölkfria äppel- och kanelbullar. De är riktigt goda och smakar höst :)! Det går bra att byta ut havredryck mot mjölk och margarin mot smör om du vill göra bullar till icke-mjölkintoleranta. Tässä tulee resepti maidottomille omena- ja kanelipullille. Nämä ovat todella hyviä ja oikein maistuvat syksyltä :)! Voit vaihtaa kaurajuoman maidoksi ja margariinin voiksi, jos haluat tehdä pullat ei-maitoallergikoille.
 
Du behöver/ Tarvitset
  • 25 gram jäst för söta degar /25 gr hiivaa makeille taikinoille
  • 3 dl havredryck / 3dl kaurajuomaa
  • 1 dl socker / 1 dl sokeria
  • 75 gram mjölkfritt margarin / 75 gr maidotonta margariinia
  • 1/2 tsk salt / 1/2 tl suolaa
  • 1 tsk stött kardemumma / 1 tl kardemummaa
  • ca 9 dl vetemjöl special / n. 9 dl erikoisvehnäjauhoja

Äppelfyllning/ Omenatäyte
  • 3 äpplen/ 3 omenaa
  • margarin till stekning/ margariinia paistoon
  • 0,5 msk kardemumma/ 0,5 rkl kardemummaa
  • 0,5 dl strösocker/ 0,5 dl sokeria
Kanelfyllning/ Kanelitäyte
  • 2 msk kanel/ 2 rkl kanelia
  • 0, 5 dl strösocker/ 0,5 dl sokeria
  • 150 g margarin/ 150 gr margariinia

  •  pärlsocker och mandelspån, samt ägg till att pensla på bullarna/ raesokeria ja mantelilastuja, sekä kananmuna pullien voiteluun
Lös ut jästen i havredryck som är rumstemperat. Rör ner salt, socker och kardemumma. Rör i även vetemjölet och margarinet, och arbeta ihop degen. Murenna hiiva kaurajuomaan, joka on huoneenlämpöinen. Sekoita mukaan suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita mukaan myös vehnäjauhot sekä margariini, ja työskentele taikina notkeaksi.

Kärna ur och skär äpplen i tärningar. Stek de i margarin, kardemumma och socker så att de blir lite mjuka. Ota kota omenista pois ja paloittele ne kuutioiksi. Paista ne margariinissa, kardemummassa ja sokerissa, jotta ne tulevat pehmeiksi.

Kavla degen på mjölat bakbord till en rektangulär, ca 25 x 25 cm. Bred på margarin, socker och kanel samt äppelfyllningen. Rulla samman degen med fyllningen i. Skär små bitar (ca 2cm) av degen och lägg på bullformar. Kauli taikina jauhotulla leivinpöydällä neliöksi, n. 25 x 25 cm. Levitä margariini, sokeri, kaneli sekä omenatäyte. Rullaa taikina täytteen kerä. Leikkaa pieniksi siivuiksi (n. 2 cm) ja laita pullamuotteihin.

Pensla ett vispat ägg på bullarna och dekorera med pärlsocker och mandelspån. Voitele vispatulla munalla, koristele raesokerilla ja mantelilastuilla.

Grädda i 225 grader i ca 10-12 minuter. och Njut! Paista 225 asteessa n. 10-12 minuuttia. ja Nauti!